09.02.2011 | av Steinar Slotten  

Toppbilde

På bilde ser vi en del av den berømte Barak brigaden under en øvelse på Golan. Dette er en Tanks-brigade som spilte en avgjørende rolle da syriske tanks rullet inn i Israel i oktober 1973. Yom Kippur er jødenes helligste dag hvor de verken ser på TV eller hører på radio. Den dagen blir de angrepet fra alle kanter. Syria og Irak i nord. Jordan i øst og Egypt i syd.

På Golan i nord rullet det frem over 1500 syriske tanks. Israels Barak-brigade bestod av 135 tanks. Israel hadde vanskeligheter med å få mobilisert fort nok og de syriske styrkene var overlegne i antall. Barak-brigaden klarte å holde hele denne store flåten av syriske tanks i sjakk i 24 timer. Dette var nok til at Israel fikk mobilisert.

Jeg sitter og spiser frokost med sjåføren vår på hotellet. Han kom til Israel i 1959, 3 år gammel. Hans foreldre kom da som immigranter fra Litauen. Han er ingen troende mann, men han sier; "Den dagen på Golan skjedde det et under". Han vet for han var selv soldat i flyvåpenet den gangen.

bilde

Birre Lindeborg bor og arbeider på en kibbutz nord for Magdala, mot Kapernaum. Han arbeider også som guide. Han er jøde og kom til Israel fra Sverige for 30 år siden. Han forteller at hans kone hadde en bror som var med på Golan. Han kom hjem i kiste. Når jeg spør om jeg kan skrive om dette sier han; "hvorfor det, dette er jo ikke noe spesielt. Det finnes tusenvis av slike historier her". Birre fortsetter, "Min første kone mistet hele sin slekt i konsentrasjonsleir under krigen".

Men når det var sagt hadde han ikke noen innvendinger, han følte seg bare ikke så spesiell. Folket her har mange arr. Han forteller; "Hvert år drar vi opp til brigaden og minnes. Vi har plantet en skog her oppe, ett tre for hver av de 255 soldatene som falt her. De vil stå her og minne oss om de som gav sitt liv for alle oss andre. Uten deres innsats hadde utfallet av krigen blitt en helt annen" sier Birre.

Det er sterkt å få komme til Israel og møte slike som Samuel og Birre. Komme ned å se hvor korte avstander det er og kunne få del i slike historier som jeg fikk høre i dag.

Artikler Smittevern på våre arrangement Fellesskapshelga 2019 UIO Nordland har flyttet til Røsvik Flott start på høsten! 10 ungdommer søkte frelse Gleder meg til høsten Livet er for kort til å være sjenert - Å tjene Jesus er blitt vår livvstil Flott menighetstur til Steigen Døpt til Kristus!

Artikler Intervjuer Podcast Misjon