bilde

27.02.2013 | av Steinar Slotten  

Han døde i en annens sted

Franciszek hadde nettopp fått sin dødsdom da hans medfange Maximilian Kolbe sier til kommandanten: ”Jeg ønsker å dø i stedet for denne fangen”. Hva kan få et menneske til å gi sitt liv for en annen?

Under 2. verdenskrig lykkes det en fange å rømme fra konsentrasjonsleiren i Auschwitz. Som en straffereaksjon beordrer kommandanten at 10 av hans medfanger skal lide sultedøden. Fangene blir stilt opp på linje og kommandanten begynner å plukke dem ut helt tilfeldig fra rekkene av fanger.

En av de som ble valgt het Franciszek Gajowniczek. Da kommandantens lille pisk slår mot skulderen hans roper han fortvilet ut: “Min kone og mine barn. Jeg kommer aldri til å se dem mer.” Da den polske presten og medfangen Maximilian Kolbe hørte dette trår han frem og sier til kommandanten: ”Jeg ønsker å dø i stedet for denne fangen”. Kommandanten ble svært overrasket men godtar nølende Kolbes anmodning. Franciszek Gajowniczek overlevde Auschwitz og kunne selv fortelle denne historien etter krigens slutt.

bilde

Hva kan få et menneske til å gi sitt liv for en annen? Paulus spør om det samme i Romerbrevet og svarer: For knapt nok vil noen gå i døden for en rettferdig – skjønt for en som er god, kunne kanskje noen ta på seg å dø (Rom 5:7). Presten Maximilian handling var modig, men også drevet av kjærlighet. Slik beskriver apostelen Johannes denne kjærligheten: Hva kjærlighet er, har vi lært av at Jesus gav sitt liv for oss. Så skylder også vi å gi vårt liv for brødrene. 1Joh 3:16