bilde

29.10.2012 | av Steinar Slotten  

Se, men ikke bli sett?

Evangelisten Lukas skriver om en mann ved navn Sakkeus. På det ytre planet var han en vellykket mann. Han var overtoller og svært rik. Bak denne ytre fasaden var situasjonen annerledes.

Han hadde en åndelig lengsel som verken posisjon eller rikdom greide å fylle. Denne søken hadde gjort ham nysgjerrig på Jesus.

Sakkeus bodde i Jeriko, samme by som Bartimeus. Rett før, denne fortellingen om Sakkeus, forteller Lukas om denne blinde tiggeren. Han var vel kjent i gatebildet i Jeriko, for han pleide å sitte ved hovedveien hele dagen. I manges øyne var han en taper, men han da Jesus gikk forbi ropte han av full hals; hjelp meg Jesus! Han hadde ikke noe å tape, han brydde seg ikke om hva andre måtte mene.

Sakkeus derimot skjulte seg, han ville se, men ikke bli sett. Derfor hadde han skjult seg oppe i tre. Her kunne han iaktta Jesus og disiplene uten at de så ham. Men han kunne ikke skjule seg for Jesus. Jesus visste hvem han var. Han stanset under treet han satt i og sa; «Sakkeus, skynd deg og kom ned! For i dag vil jeg gjeste ditt hus». (Luk.19.5) Noe så flaut! Men Sakkeus krøp frem fra sitt gjemmested og takket ja til tilbudet. Det skulle han ikke angre på. Den dagen fikk han livet totalt forandret, mye takket være sine egne kloke valg.

Kanskje du kjenner deg igjen? Kanskje du leser litt i Bibelen når andre ikke kan se deg? Følger med på nettsider eller ser på kristne programmer? Lengselen er der, men den holdes skjult for alle andre. Men det finnes ingen kraft i et liv som holdes skjult. Nøkkelen til den store forandringen I Sakkeus liv var at han valgte å komme frem fra sitt skjulested. Han sa ja, når Jesus ville bli med ham hjem.

«Men Sakkeus sto fram…», står det i Luk 19. 8. Det er påfallende å se hvor frimodig han ble med en gang han slapp Jesus til i sitt liv. Frykten er ingen god venn å ha i huset. Når han sa ja til Jesu invitasjon ble frykt byttet med fred. I Jesu nærhet så han selv veien inn til et velsignet og godt liv.