bilde

27.02.2012 | av Steinar Slotten  

Mine dager…

For min del har jeg nå «brukt opp» over 19 000 dager i mitt liv. De aller fleste av disse dagene er liksom bare blitt borte. Tilbake står noen få - det er alle de dagene som har formet mitt liv og min fremtid.

Noen av disse dagene var fylt med glede, mens andre dager kom med prøvelse og sorg. For ikke å snakke om de dagene som jeg har misbrukt. Alt jeg skulle ha gjort, men som ikke ble gjort. Uansett - vi kan ikke gjøre så mye med de dagene som har gått. Alt vi eier er selve øyeblikket. Derfor er det mye visdom i det David sier her: Dette er dagen som Herren har gjort, la oss fryde oss og glede oss på den! (Salme 118:24)

Denne bønnen ba Moses for sine dager her på jord: Lær oss å telle våre dager, så vi kan få visdom i hjertet! (Sal 90:12) Jeg klarer nok å telle alle mine dager, men jeg klarer ikke å huske alle sammen. Kanskje like godt, men jeg husker de som har gjort noe med meg. De tyngste dagene i livet er ofte også de tyngste å bære. De minner om svik og nederlag. Mennesker som såret, eller ble borte. Moses opplevde også slike dager. For eksempel den dagen da han ble tatt fra sin egen mor og familie, plassert i kurv og sendt bort. Eller dagen da sinnet tok ham og han slo i hjel den egypteren som gjorde hans folk urett. Denne ene dagen kostet ham 40 år i ørkenlandet. Det kan være krevende å skulle forsøke å vinne visdom av slike dager. Likevel - Moses greide å finne denne visdommen. Ved Guds hjelp reiste han seg og ble en leder for hele folket.

Den store greske dikteren Horatius er opphavet til det kjente ordtaket «Carpe diem! - Grip dagen!» Mange hjem prydes av bilder med Mads Nielsens kjente ord: «Hver dag er en sjelden gave, en skinnende mulighet». Ordene vakre, men de kan være krevende. Vi kan ikke annet enn å be Herren om hjelp. Hjelp til å slippe gårsdagen og mot til vente med morgendagen, fordi det er i dag mitt liv skal leves.

Det er godt å kunne legge sitt liv i Herrens hender, finne hvile hos ham. Han tok mine nederlag med seg på korset, han betalte for min synd. Han sier til meg: Frykt ikke, for jeg er med deg! Se deg ikke engstelig om, for jeg er din Gud! Jeg styrker deg og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd. (Jes 41:10) Da får jeg lyst til å stemme i med Ira Stanphill: «Jeg vet intet om i morgen, kanskje best for meg det er. Men jeg kjenner han som vet det, Det er han som har meg kjær».